Examens

Examens

Soorten examens

Rijschool Teylingen biedt verschillende rijexamens aan. Hieronder volgen de verschillende examens met de bijbehorende uitleg.

CBR logo

Praktijkexamen

De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Voor het andere deel rijd je op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op de beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen etc.

BNOR examen

Als je 4 keer binnen 5 jaar zakt voor je rijexamen, doe je daarna een speciaal examen. De examinator heeft dan meer tijd voor jou en je krijgt meer persoonlijke begeleiding. Het speciale examen noemen we ‘nader onderzoek rijvaardigheid’.

Voor een nader onderzoek rijvaardigheid heb je in totaal 1 uur en 10 minuten de tijd. Daarvan is 35 minuten voor de examenrit. De overige tijd is voor de persoonlijke begeleiding.

Tussentijdse toets

Een tussentijdse toets is een soort proefexamen. De toets duurt even lang als een rijexamen en je moet dezelfde dingen doen. Zo kun je alvast wennen aan de examensituatie en je krijgt tips van een CBR-examinator. Als je de bijzondere verrichtingen goed uitvoert, kun je daarvoor zelfs vrijstelling verdienen voor je rijexamen.

Faalangstexamen

Heb je last van faalangst bij examens? Of ben je té zenuwachtig om te laten zien wat je kunt tijdens het praktijkexamen auto? Dan kun je bij het CBR een faalangstexamen doen. Je krijgt dan een examinator die is getraind om mensen met faalangst te begeleiden. Hij heeft ook meer tijd om je op je gemak te stellen. Tijdens de rit kun je ook om een time-out vragen.